لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۴ تهران ۱۵:۱۰

خانه آزادی: وضع آزادی در دنیا برای هفدهمین سال پیاپی بدتر شده است


دختران دانش‌آموز در مدارس ایران نیز در شش ماه گذشته به جنبش «زن زندگی آزادی» پیوستند و اعتراض خود را به حجاب اجباری و کشته شدن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد به نمایش گذاشتند
دختران دانش‌آموز در مدارس ایران نیز در شش ماه گذشته به جنبش «زن زندگی آزادی» پیوستند و اعتراض خود را به حجاب اجباری و کشته شدن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد به نمایش گذاشتند

پژوهشکده «خانه آزادی» (فریدم هاوس) در گزارش سالانه خود در مورد وضعیت آزادی در کشورهای جهان نوشته است که وضع آزادی در سراسر دنیا «برای هفدهمین سال پیاپی بدتر شده است».

این سازمان غیردولتی همچنین به سرکوب گسترده دموکراسی‌خواهان در ایران پس از کشته شدن مهسا (ژینا) امینی در بازداشت پلیس موسوم به «امنیت اخلاقی» جمهوری اسلامی نیز اشاره کرده است.

بر اساس این گزارش، مردم ایران به‌رغم خطر ضرب و جرح، دستگیری و تیراندازی از سوی نیروهای امنیتی و نظامی جمهوری اسلامی و همچنین اعدام توسط قوه قضاییه، بارها به خیابان‌ها آمدند و «توجه جهانیان را به تبعیض و وحشی‌گری جمهوری‌اسلامی» جلب کردند.

تهاجم نظامی روسیه به اوکراین، کودتاهای تازه و تضعیف دموکراسی در کشورهای بورکینافاسو، تونس، پرو و برزیل و همچنین سرکوب مداوم آزادی‌ها در گینه، ترکیه، میانمار و تایلند از مهم‌ترین دلایل کاهش میزان آزادی در سراسر جهان عنوان شده است.

با این حال، یافته‌های این نهاد نشان می‌دهد که در سال ۲۰۲۲ سی و چهار کشور در حقوق سیاسی و آزادی‌های مدنی پیشرفت کرده‌اند.

در مقابل، ۳۵ کشور نیز از نظر میزان آزادی‌ها عقب‌گرد داشته‌اند، ولی این تعداد کمترین میزان ثبت شده در سال‌های اخیر است.

«خانه آزادی» از پایان محدودیت‌های مرتبط با همه‌گیری کووید-۱۹ که بر آزادی تجمعات و جنبش‌های خیابانی اثر گذاشته بود، به عنوان یکی از دلایل کاهش سرعت محدود شدن آزادی‌ها در جهان یاد می‌کند.

بر اساس گزارش این نهاد مستقل، کشور بورکینافاسو در سال ۲۰۲۲ با وقوع دو کودتا، بیشترین امتیاز را در جدول رده‌بندی این نهاد از دست داده و در مقابل، کلمبیا بیشترین امتیاز را در این سال دریافت کرده است. اسلوونی و کوزوو در رده‌های بعدی قرار گرفتند.

در بخش پایانی این گزارش آمده است زمانی که نخستین گزارش خانه آزادی در سال ۱۹۷۳ منتشر شد، حدود ۳۰ درصد از کشورهای مورد ارزیابی آزاد بودند. این عدد حالا به ۴۳ درصد رسیده است.

این سازمان مردم‌نهاد مستقر در آمریکا تأکید کرد که اگرچه فرآیند دموکراتیک کردن کشورها در دهه‌های اخیر کند شده و در مواردی شکست خورده است، اما مردم در سراسر جهان از جمله در کشورهای ایران، چین و کوبا همچنان به دفاع از حقوق خود در برابر تجاوز‌های اقتدارگرایان ادامه می‌دهند.

XS
SM
MD
LG