شعار دادن زنان در رشت در روز جهانی زن
شعار زن زندگی آزادی در اسرائیل
شعار «زن، زندگی، آزادی» بر ساختمان وزارت خارجه اسرائیل نقش بست:
جایزه افتخاری زنان شجاع ۲۰۲۳ به «زنان و دختران معترض ایران» اهدا شد
مراسم اعطای «جایزه بینالمللی زنان شجاع ۲۰۲۳» روز چهارشنبه ۱۷ اسفند به میزبانی جیل بایدن، همسر رئیس جمهوری آمریکا، و آنتونی بلینکن، وزیر خارجه ایالات متحده برای نخستین بار در کاخ سفید برگزار شد.
در این مراسم جایزه افتخاری «مادلین آلبرایت» به «زنان و دختران معترض ایران» اعطا شد.
کاندولیزا رایس٬ وزیر سابق خارجه آمریکا٬ در پیامی ویدئویی به این مراسم از شجاعت زنان و دختران ایرانی در جریان اعتراضات اخیر تقدیر کرد.
لیندا توماس گرینفیلد٬ سفیر ایالات متحده در سازمان ملل متحد٬ در ادامه این مراسم به هنگام اعطای جایزه مادلین آلبرایت گفت٬ این جایزه به زنان و دختران ایرانی تعلق میگیرد که به دنبال کشتن وحشیانه مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد، بپا خواستند و الهام بخش همه ما بودهاند.
سفیر آمریکا در سازمان ملل متحد اضافه کرد: آنچه مهسا میخواست این بود که یک زندگی معمولی و شاد داشته باشد. او رویای تشکیل خانواده پس از اتمام تحصیل را داشت. اما این امیدها و رویاها توسط ظلم و ستم به اصطلاح «پلیس اخلاقی» ایران از بین رفت.
لیندا توماس گرینفیلد گفت، با عنایت به تمام امیدی که این جنبش نماد آن است، هرگز نباید فراموش کنیم که حکومت ایران چگونه به این اعتراضات پاسخ داده است. (مقامات حکومت ایران) معترضانی که در تظاهرات مسالمت آمیز شرکت کرده بودند را شکنجه کردند. دهها هزار نفر را بازداشت کردهاند. آنها در سرکوبهای خونین، ایرانیان را کشتند.
سفیر آمریکا در سازمان ملل متحد اضافه کرد: جامعه جهانی باید همچنان به محکومیت سرکوب و خشونت حکومت (ایران) ادامه دهد و ما باید به حرفهایمان عمل کنیم.
لیندا توماس گرینفیلد در ادامه خطاب به همه زنان و دختران در سراسر ایران گفت: «این را بدانید: ما در مبارزه شما برای زن، برای زندگی و برای آزادی در کنارتان خواهیم ایستاد.»
دولت آمریکا برای هفدهمین سال این جایزه را به زنانی از سراسر جهان اهدا کرد که شجاعتی مثالزدنی از خود نشان دادهاند یا برای حقوق بشر، ایجاد عدالت و برابری جنسیتی و بهبود موقعیت زنان در جوامع خود تلاش کردهاند.
تظاهرات «روز جهانی زن» در تهران، کرج و رشت
چند منطقه از شهر تهران، همچنین شهرهای کرج، رشت، سنندج، سقز و برخی شهرهای دیگر ایران روز و شامگاه چهارشنبه همزمان با «روز جهانی زن»، شاهد تجمع و تظاهرات جمعی از زنان با شعارهایی چون «زن، زندگی، آزادی»، «عامل هر جنایت، حکومته حکومت»، «چه با حجاب چه بیحجاب، میریم بهسوی انقلاب»، «مرگ بر دیکتاتور»، و سرود خوانی و پخش بیانیههای اعتراضی بودند.
در خیابان ستارخان واقع در غرب تهران شامگاه چهارشنبه هفدهم اسفند ماه جمعی از زنان و مردان به مناسبت هشتم مارس، هفدهم اسفند ماه، روز جهانی زن اقدام به برپایی تظاهرات خیابانی کردند.
معترضان در این منطقه ضمن سردادن شعارهای ضد حکومتی، با سردادن شعار «عامل هر جنایت، حکومته حکومت» و «بسیجی، سپاهی، داعش ما شمایید» نسبت به حملات انجام شده با گاز سمی به مدارس و دانشآموزان دختر اعتراض کرده و جمهوری اسلامی را عامل این حملات و مسمومسازی دانشآموزان خواندند.
در ادامه تظاهرات روز زن در ستارخان، معترضان اقدام به سردادن شعارهایی چون «مرگ حکومت بچهکش» و «مرگ بر دیکتاتور» کردند.
جمعی از زنان در منطقه هفت حوض نارمک در شرق تهران نیز شامگاه چهارشنبه همزمان با روز جهانی زن اقدام به تظاهرات خیابانی و سردادن شعارهایی در حمایت از حقوق زنان و همچنین شعارهایی علیه جمهوری اسلامی کردند.
شعارهای «مرگ بر دیکتاتور»، « «بسیجی، سپاهی، داعش ما شمایید»، و «زن، زندگی، آزادی» کردند. نیروهای امنیتی و یگان ویژه پس از شکلگیری تظاهرات روز جهانی زن در هفت حوض نارمک، به زنان و مردان حاضر در این تظاهرات شایک گاز اشکآور و سلاحهای ساچمه زن یورش بردند.
گوهردشت کرج نیز شامگاه چهارشنبه شاهد تظاهرات جمعی از زنان همزمان با روز جهانی زن بود. زنان در جریان تظاهرات چهارشنبه شب در گوهردشت شعارهایی چون «زن، زندگی، آزادی» سردادند.
جمعی از زنان نیز همزمان با روز جهانی زن در مناطق مختلفی از شهر سنندج به برگزاری تجمع و اقدامات چون اهدای گل به زنان و پخش بیانیههایی درباره نقض گسترده حقوق زنان از سوی جمهوری اسلامی کردند.
اقدامات نمادین فعالان حقوق زنان در سنندج در حالی انجام شد که فضای این شهر از صبح چهارشنبه و همزمان با روز جهانی زن با استقرار گسترده نیروهای یگان ویژه در خیابانهای مرکزی شهر به شدت امنیتی بود. نیروهای امنیتی و یگان ویژه تا ساعتهای پایانی چهارشنبه شب همچنان در میادین و خیابانهای اصلی سنندج مستقر بودند.
وزارت اطلاعات در اولین واکنش به مسمومیتها ادعا کرد هنوز به «نتایج متقن» نرسیده
پس از چندین ماه از آغاز مسمومیتهای مشکوک در مدارس ایران، وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی در اولین واکنش خود در این زمینه مدعی شد که هنوز به «نتایج متقن» در این باره نرسیده است.
وزارت اطلاعات روز چهارشنبه ۱۷ اسفند با انتشار بیانیهای نوشت: « اگر چه از خلال مجموعه بررسیها و پیگیریهای به عمل آمده، علل برخی حوادث قبلی کشف شدهاند، اما عدم امکان تعمیم علمی موارد مکشوفه به کل موارد گزارش شده، موجب تأمل در اطلاعرسانی تا وصول نتایج متقن و قابل تعمیم به سایر موارد شد.»
این وزارتخانه توضیح نداد «علل برخی حوادث قبلی» که کشف شده، چه بودهاند.
وزارت اطلاعات در بیانیه خود وعده داده که «روند تحقیقات و پیگیریهای همه جانبه اطلاعاتی، امنیتی و فنی خود را به صورت بیوقفه، شبانهروزی و خستگیناپذیر، تا حصول نتیجه قاطع و نهایی ادامه خواهند داد و در این راه قطعا از بذل جان خویش نیز مضایقه نخواهند داشت.»
پیشتر جلال رشیدیکوچی عضو کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها از این که با گذشت چند ماه از اولین مسمومیتها در مدارس هنوز نهادهای اطلاعاتی مدعی بیاطلاعی در این زمینهاند، ابراز تعجب کرده بود.
او گفت: «این موضوع برای ما هم جای سؤال دارد که چرا هنوز نهادهای امنیتی موفق به شناسایی این افراد نشدهاند.»
ابراز ناتوانی در شناسایی عوامل و دلایل مسمومیتهای مشکوک دنبالهدار در مدارس ایران در حالی است که جمهوری اسلامی همواره مدعی بوده که روی همه امور اشراف اطلاعاتی دارد.
برای نمونه، در سالهای اخیر، پس از حمله به مراکز یا عوامل نظامی یا هستهای جمهوری اسلامی، حکومت بلافاصله مدعی بازداشت عاملان این حملات یا «جاسوسانی» در این رابطه شده است.
در اوایل بهمن، پس از آن که تندیس روحالله خمینی در اردستان، از توابع استان اصفهان، تخریب شد، فرماندار این شهر از دستگیری یک نفر در این رابطه «در کوتاهترین زمان ممکن» خبر داد و گفت نیروهای انتظامی و اطلاعاتی در زمینه چنین حوادثی «اشراف کامل» دارند.
همچنین در جریان اعتراضات جاری علیه جمهوری اسلامی، بسیاری از دانشآموزان و دانشجویان معترض از طریق دوربینهای نظارتی در مدارس و دانشگاهها شناسایی و بازداشت شدند.
علاوه بر دوربینهای نظارتی، پیشتر شهریار حیدری، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی، در مصاحبهای خبر داد که حکومت حتی در مدارس کوچک ایران نیز مامور اطلاعاتی دارد.
بایدن: زنان ایرانی شجاعانه برای آزادی خود میایستند
جو بایدن رئیسجمهور آمریکا در پیامی به مناسبت روز جهانی زن بر حمایت این کشور از حقوق زنان و دختران در «همه جنبههای سیاست داخلی و خارجی» این کشور تاکید کرد و «شجاعت» زنان ایرانی برای دستیابی به آزادیهایشان را نیز ستود.
آقای بایدن در این پیام که روز چهارشنبه ۱۷ اسفند در وبسایت کاخ سفید منتشر شده، نوشت که در ایران «رژیم به شیوه وحشیانهای صدای زنانی را که شجاعانه برای آزادی خود میایستند، سرکوب میکند».
رئیس جمهور آمریکا همچنین به تهاجم روسیه علیه اوکراین و استفاده از تجاوز جنسی به عنوان «یک سلاح جنگی» اشاره کرد و افزود: «زنان بیشماری را میبینیم که شجاعانه برای حقوق بشر و آزادیهای اساسی همه اوکراینیها مبارزه میکنند.»
او همچنین به محدودیتهای اعمال شده از سوی طالبان علیه زنان افغان اشاره کرد و نوشت که در افغانستان، «طالبان زنان و دختران را از رفتن به مدرسه و کار کردن منع میکند».
گروه طالبان پس از به قدرت رسیدن دوباره، با وجود وعدههای خود برای رعایت آزادیهای زنان، ممنوعیتهایی را در زمینه تحصیل و شغل دختران و زنان افغان اعمال کردند.
رئیسجمهور آمریکا همچنین تاکید کرد: «در بسیاری از نقاط جهان، حقوق زنان و دختران مورد حمله قرار میگیرد.»
با این حال، آقای بایدن به موضوع جنجالی حق سقط جنین در آمریکا اشارهای نکرد.
سال گذشته، دیوان عالی آمریکا قانون فدرال قبلی در مورد حق سقط جنین را نقض و تصمیمگیری درباره آن را به مجالس قانوگذاری ایالتی واگذار کرد.
در پی این تصمیم دیوان عالی، بسیاری از ایالتها دسترسی به سقط جنین را محدود یا حذف کردند.
رئیسجمهور آمریکا اکنون به دلیل عدم کسب اکثریت از سوی حزب دموکرات در کنگره، در عمل، هیچ ابزاری برای مقابله با خواست جمهوریخواهان علیه حق سقط جنین ندارد.
وزارت خزانهداری آمریکا با انتشار بیانیهای از تحریم سه سازمان و هشت فرد و مقام جمهوری اسلامی، از جمله فرمانده ارتش ایران به اتهام نقض حقوق بشر خبر داد.
بر اساس این گزارش که روز چهارشنبه ۱۷ اسفند در وبسایت خزانهداری منتشر شده، شرکت انطباق گستر، مؤسسه ناجی پارس امین و شرکت ناجی پاس به تحریمهای آمریکا اضافه شدند.
وزارت خزانهداری آمریکا میگوید که همه این موسسات در کار تولید ابزار و تجهیزات لازم برای سرکوب معترضان در ایران به دست نیروهای امنیتی و انتظامی هستند.
بر اساس این گزارش، هشت فرد و مقام ایرانی، از جمله عبدالرحیم موسوی فرمانده ارتش ایران و حبیب شهسواری فرمانده سپاه آذربایجان غربی به همراه علی چهارمحالی مدیر کل زندانهای استان البرز و داریوش بخشی رئیس زندان اورمیه نیز به فهرست تحریمهای آمریکا اضافه شدهاند.
گزارش زیر را بخوانید:
در حالی که هنوز مقامهای جمهوری اسلامی عاملان اصلی مسمومیتهای مشکوک دانشآموزان را معرفی نکردهاند، موجی از بازداشتها به دلیل اظهارنظر، گمانهزنی یا اطلاعرسانی درباره این مسمومیتها به راه افتاده و دستگیریهایی در استان کردستان گزارش شده است.
حسین حسینی رئیس کل دادگستری استان کردستان روز چهارشنبه ۱۶ اسفند از اختصاص «شعب ویژه» در این استان برای رسیدگی به آنچه «شایعات» درباره مسمومیتهای مشکوک دانشآموزان خواند خبر داد و گفت: «تاکنون در این خصوص پنج نفر از لیدرها و سرشبکههای این موضوع شناسایی شده و سه نفر از این افراد دستگیر و روانه زندان شدهاند.»
او افزود: «همچنین دستور تعقیب و دستگیری بیش از ۱۰ نفر دیگر در استان کردستان صادر شده است.»
گزارش زیر را بخوانید:
سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد، یونسکو، از حملات با گاز به مدارس دخترانه در ایران و مسمومیتهای گسترده دانشآموزان به شدت اظهار نگرانی کرد.
یونسکو روز چهارشنبه ۱۷ اسفند با انتشار توییتی به مسمومیت هزاران دختر دانشآموز ایرانی اشاره کرد و خواستار تحقیقات و اقدام فوری برای حفاظت از دختران دانشآموز و بازگشت افراد آسیبدیده به کلاسهای درس شد.
اُدره آزولِه دبیر کل یونسکو گفت: «من عمیقا از گزارشهای مسمومیت دختران در مدارس ایران طی سه ماه گذشته نگران هستم. این نقض حقوق آنها برای تحصیل در محیطی امن است.»
گزارش زیر را بخوانید:
دولت بریتانیا در روز جهانی زن، ستاد امر به معروف و نهی از منکر جمهوری اسلامی و محمد صالح هاشمی گلپایگانی، دبیر آن را تحریم کرد.
وزارت خارجه بریتانیا روز چهارشنبه ۱۷ اسفند با انتشار بیانیهای نوشت که این ستاد و مسئول آن را به دلیل نقش داشتن در «اجرای قوانین پوشش اجباری برای زنان» تحت تحریمهای خود قرار داده است.
گزارش زیر را بخوانید: