یک قاضی فدرال در آمریکا روز سهشنبه دستور داد دولت دونالد ترامپ بودجهٔ «صدای آمریکا» و دیگر رسانههای تأمینشده از محل مالیات را بازگرداند، چرا که توقف ناگهانی فعالیت این رسانهها را خلاف قانون دانست.
قاضی فدرال در واشینگتن روز سهشنبه دوم اردیبهشت در پاسخ به دادخواست کارکنان این رسانهها، با صدور یک دستور موقت (حکم اولیه بازدارنده) موافقت کرد؛ دستوری که تا زمان بررسی کامل پرونده در دادگاه اعتبار دارد.
دولت ترامپ در ۱۴ مارس با صدور یک فرمان اجرایی دستور توقف فعالیت شماری از رسانههای دولتی را صادر کرد.
تنها یک روز پس از آن، کری لیک، که خود را مشاور ارشد مدیرعامل سازمان رسانههای جهانی ایالات متحده (یواسایجیام) معرفی کرده است، روند صدور دستورهای توقف کامل بودجه را آغاز کرد؛ بودجهای که از سوی کنگره تصویب شده بود.
بیشتر در این باره: ۳۷ نهاد مدنی و حقوقبشری درباره انحلال سازمان رسانههای جهانی آمریکا هشدار دادنددر حکم تازه در روز سهشنبه، قاضی رویس لمبرت از دادگاه ناحیهای کلمبیا نوشت که کری لیک و سایر مقامهای دولت ترامپ «احتمالاً بهطور مستقیم چندین قانون فدرال را نقض کردهاند».
او در حکم خود تأکید کرد که سازمان رسانههای جهانی ایالات متحده، که بر رسانههای تأمینشده از محل مالیات نظارت دارد، تنها مجاز است پنج درصد یا کمتر از بودجهٔ رسانههای زیرمجموعه را جابهجا کند و هیچ قانونی به این نهاد اجازه نداده که بودجه را «تا این حد چشمگیر» قطع کند.
لمبرت همچنین نوشت که منشور صدای آمریکا که بهتصویب کنگره رسیده، تصریح میکند که این رسانه باید «بهعنوان منبعی همواره قابل اعتماد، معتبر، دقیق، بیطرف و جامع از اخبار خدمت کند»، اما با روند کنونی، «صدای آمریکا را ساکت کردهاند».
قاضی از دولت ترامپ خواست تمام کارکنان رسمی و قراردادی را به کار بازگرداند و ماهانه گزارشی از روند اجرای این دستور به دادگاه ارائه دهد.
این حکم کارکنان صدای آمریکا، رادیو آسیای آزاد، که برای پوشش اخبار چین، کره شمالی و دیگر کشورهای فاقد رسانهٔ آزاد راهاندازی شده، و شبکهٔ عربزبان الحره را شامل میشود.
رادیو آسیای آزاد که در یک ماه گذشته تنها با ظرفیت محدود فعالیت کرده، از این حکم استقبال کرده است. رئیس این رسانه، بِی فَنگ، در بیانیهای گفت: «ما خواهان بازگشت کامل به شرایط سابق هستیم، اما تحقق این هدف نیازمند تخصیص منظم و بهموقع بودجه است.»
کلیتون ویمِرز، مدیر بخش آمریکای سازمان «خبرنگاران بدون مرز»، نیز این حکم را «بسیار خوشحالکننده» خواند و گفت: «هر روزی که این رسانهها در سکوت باشند، هدیهای است به رژیمهای اقتدارگرا مانند چین و ایران که آزادی مطبوعات را سرکوب میکنند.»
با این حال، مشخص نیست که این حکم برای ازسرگیری کامل فعالیت این رسانهها کافی خواهد بود یا نه.