ترامپ می‌گوید تنها «برچیده شدن کامل» برنامه هسته‌ای ایران را می‌پذیرد

رئیس جمهور ایالات متحده با اشاره به مذاکرات فعلی تهران و واشینگتن تاکید کرد که تنها «برچیده شدن کامل» برنامه هسته‌ای ایران را می‌پذیرد؛ او در عین حال گفت که پذیرای شنیدن دیدگاه مطرح شده درباره «برنامه غیرنظامی هسته‌ای» ایران است.

دونالد ترامپ در مصاحبه‌ای که شامگاه یکشنبه ۱۴ اردیبهشت از شبکه ان‌بی‌سی پخش شد گفت هدف از مذاکرات با تهران برچیده شدن برنامه هسته‌ای ایران است.

آقای ترامپ در پاسخ به این پرسش مجری که آیا «برچیده شدن کامل» برنامه هسته‌ای ایران تنها چیزی است که قبول خواهد کرد گفت: «بله، این تمام چیزی است که من قبول می‌کنم.»

او در عین حال افزود: «حالا یک نظریه جدید مطرح شده است؛ اینکه به ایران اجازه داده شود "غیرنظامی" داشته باشد. یعنی برق تولید کند.»

آقای ترامپ با بیان اینکه «آنها این همه نفت دارند، چه نیازی به آن [برنامه هسته‌ای برای تولید برق] دارند؟» در عین حال گفت کشورهای دیگری هم هستند که «به دنبال انجام کاری هستند، و نفت زیادی هم دارند».

تهران و واشینگتن در هفته‌های اخیر سه دور مذاکرات هسته‌ای برگزار کرده‌اند و دور چهارم این مذاکرات که قرار بود شنبه ۱۳ اردیبهشت برگزار شود به تعویق افتاد.

وزیر خارجه عمان که میانجیگری این مذاکرات را بر عهده دارد علت این تعویق را مسائل فنی و «لجستیک» اعلام کرده است.

وزارت خارجه ایران نیز با انتقاد از تحریم‌های جدید آمریکا علیه تهران، در بیانیه‌ای نوشت که همچنان متعهد به «مسیر دیپلماسی و ادامه مذاکرات» است اما «رویکردهای مبتنی بر تهدید و فشار» را بر نمی‌تابد.

در هفته‌های گذشته برخی مقام‌های دولت آقای ترامپ بر «برچیده شدن کامل برنامه هسته‌ای ایران» تاکید کرده‌اند.

ایران همواره گفته است حق غنی‌سازی اورانیوم را قابل مذاکره نمی‌داند و در تازه‌ترین مورد نیز عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران، گفت که تهران بر اساس معاهده ان‌پی‌تی حق غنی‌سازی اورانیوم را دارد.

بیشتر در این باره: عراقچی می‌گوید بر اساس ان‌پی‌تی، چرخه کامل سوخت هسته‌ای حق ایران است

مارکو روبیو، وزیر خارجه ایالات متحده، چند روز پیش گفت اگر ایران می‌خواهد برنامه غیرنظامی هسته‌ای داشته باشد می‌تواند اورانیوم غنی‌شده را از کشورهای دیگر «وارد کند».

دونالد ترامپ در پاسخ به پرسش مجری درباره اظهارات مارکو روبیو گفت: «من چیز متناقضی نگفتم. گفتم که افراد درباره آن حرف می‌زنند. و این در مذاکرات چیزی کاملا تازه است. نظرم این است که چه نیازی به آن [برنامه هسته‌ای غیرنظامی] دارید؟ شما نفت زیادی دارید.»

رئیس جمهور ایالات متحده درباره مطرح شدن ایده برنامه هسته‌ای غیرنظامی گفت: «فکر می‌کنم که پذیرای شنیدن آن خواهم بود، به آن انرژی غیرنظامی می‌گویند اما انرژی غیرنظامی اغلب باید به جنگ نظامی منجر شود. و ما نمی‌خواهیم آنها سلاح هسته‌ای داشته باشند.»

دونالد ترامپ همچنین بار دیگر گفت: «این یک معامله بسیار ساده است: من می‌خواهم ایران واقعا موفق، واقعاً عالی، واقعا فوق‌العاده باشد. تنها چیزی که نمی‌توانند داشته باشند سلاح هسته‌ای است.»

او افزود: «مردم ایران فوق‌العاده هستند؛ من فقط نمی‌خواهم که آنها سلاح هسته‌ای داشته باشند. چون دنیا نابود خواهد شد.»

ایران پس از خروج آمریکا از برجام در اردیبهشت ۱۳۹۷ از برخی تعهدات هسته‌ای خود ذیل این توافق عدول کرد و غنی‌سازی اورانیوم را تا ۶۰ درصد، بسیار نزدیک به سطح نظامی، افزایش داد.

گزارش‌های آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نشان می‌دهد که میزان ذخایر اورانیوم ایران در سال‌های اخیر به حدی رسیده که در صورت غنی‌سازی ۹۰ درصدی، برای ساخت شش بمب اتمی کفایت می‌کند.

ایران اتهام تلاش برای تولید سلاح هسته‌ای را رد کرده و گفته است برنامه هسته‌ایش مقاصد صلح‌آمیز دارد.

بیشتر در این باره: روبیو: ایران اگر بدنبال اورانیوم غنی‌شده برای نیروگاه هسته‌ای است، باید وارد کند