گزارشها از بندرعباس حاکی است شماری از اعضای خانوادههای مفقودان انفجار بندر رجایی در مقابل ورودی این بندر تجمع کردند. یک مقام قضایی نیز میگوید علت انفجار همچنان در حال بررسی است.
خبرگزاری فارس روز شنبه ۱۳ اردیبهشت شمار تجمعکنندگان را «حدود ۳۰ تا ۴۰ نفر» اعلام کرد و نوشت «این افراد با در دست داشتن تصاویر عزیزان خود خواستار تعیین تکلیف وضعیت مفقودی آنها شدند».
گزارش دیگری حاکی است که مهمترین خواستههای بازماندگان مفقودشدگان «دسترسی به اسکله و جستوجو برای یافتن اعضای خانوادۀ خود»، همچنین « شفافسازی دربارۀ وضعیت اجساد و مفقودان» است.
انفجار مهیبی که ششم اردیبهشت در پی آتشسوزی در این بندر رخ داد، براساس آمار رسمی ۷۰ کشته و حدود یک هزار و ۲۰۰ مجروح و مصدوم بر جا گذاشت، با این حال شماری از اجساد هنوز قابل شناسایی نیستند و آمار دقیقی از شمار مفقودان نیز اعلام نشده است.
منابع رسمی میگویند تاکنون شناسایی پیکر ۳۶ نفر به انجام رسیده، اما بهدلیل شدت انفجار و آتشسوزی، تعدادی از پیکرها قابل شناسایی نبودهاند. این منابع تعداد این پیکرها را هنوز اعلام نکردهاند.
در این باره مدیرکل پزشکی قانونی هرمزگان گفته است از پیکرها و بستگان درجه یک آنها نمونهبرداری دیانای گرفته شده و «پس از مشخص شدن دادههای ژنتیکی و تطبیق نمونهها» نتیجه اعلام خواهد شد.
این در حالی است که روزنامۀ «پیام ما» در گزارش میدانی تازهای از ردیابی مفقودان فاجعۀ بندر رجایی، بهنقل از جامعۀ محلی، اعلام کرد «اکثر کارگرانی که در زمان حادثه در بندر مشغول بودند، مهاجر و بلوچ و برخی از آنها بیشناسنامه بودند».
براساس این گزارش، مسئولان احتمال اینکه کارگرانی بدون اوراق هویتی در محدوده متأثر از انفجار بهویژه در کانون این فاجعه بوده باشند را تأیید کردهاند، اما ادعا میکنند آنان «از میان بلوچهای ایرانی» نبودهاند.
این گزارش همچنین میافزاید در هر حال «هنوز هستند کسانی که پیکرشان پیدا نشده است و احتمال میرود بهدلیل شدت انفجار و آتشسوزی هیچوقت هم پیدا نشود».
علت آتشسوزی و انفجار هنوز در ابهام
در تازهترین گزارشهای رسمی از پیگیری علت این واقعه، دادگستری استان هرمزگان روز شنبه بار دیگر از ادامه پیگیری علت واقعه خبر داد.
رئیس کل دادگستری هرمزگان گفت موضوع «با جدیت، دقت، وسواس و بهصورت همهجانبه و با در نظر گرفتن تمامی فرضیهها از سوی دستگاههای امنیتی و قضایی در حال بررسی و کارشناسی دقیق است».
این در حالی است که بیش از یک هفته از انفجار در بندر رجایی میگذرد و تاکنون نام مواد منشأ انفجار اعلام نشده و مشخصات نهاد یا شرکتی که این مواد در اختیار آن بوده است نیز فاش نشده است.
در این فاصله، صرفاً اعلام شده که این مواد «بسیار خطرناک» بوده و در گزارش دیگر نیز ادعا شد «محتویات کانتینرها موادی بوده که در کشاورزی و بهداشتی استفاده میشود».
دادگستری هرمزگان در عین حال تهدید کرد «هرگونه اظهارنظر» در این باره «که با اهداف ثانویه یا مقاصد غیرمشروع مطرح شود»، «میتواند برخوردار از عنوان مجرمانه» باشد. این مقام قضایی توضیح بیشتری دربارۀ «مقاصد غیرمشروع» نداد.
بیشتر در این باره: درخواست برای تخلیه کانتینرهای شرکتی در بندر رجایی که در فهرست تحریم آمریکا استخبرگزاری تسنیم، نزدیک به سپاه پاسداران، نیز روز شنبه ادعا کرد رسانههای فارسیزبان خارج از کشور را متهم به «تحریف» نامهای کرد که روز جمعه رسانههای کشور در مورد لزوم خروج دهها کانتینر یک شرکت طی ۲۴ ساعت از از بندر رجایی منتشر کردند.
براساس گزارش رادیوفردا، در این نامه شرکت «افق چکاد دریا» که مسئولیت «پایانه کالای خطرناک» در بندر رجایی را برعهده دارد، از شرکت کشتیرانی «هوپاد دریا» خواسته است ظرف ۲۴ ساعت «به هر طریق ممکن ۸۳ کانتینر خود را از بندر خارج کند».
بررسیهای رادیوفردا نشان میدهد که «شرکت کشتیرانی هوپاد دریا» در ژانویه ۲۰۲۱ در فهرست تحریمهای ثانویهٔ وزارت خزانهداری آمریکا قرار گرفته است.
در نامه «افق چکاد دریا» که رسانههای ایران روز جمعه ۱۲ اردیبهشت آن را منتشر کردند، علت ترخیص فوری کالا از محوطهٔ کالای خطرناک بندر رجایی، «افزایش دما و شرایط حاکم بر بندر» عنوان شده است.
در واکنش به این گزارش، بهزاد فرجی، معاون عملیات و امور بندری، در گفتوگو با خبرگزاری تسنیم، ادعا کرد ین نامهها «بخشی از رویهای قدیمی برای مدیریت کالاهای حساس به دما در فصل گرما است».
این مقام بندری همچنین وجود مواد منفجره در «پایانه کالاهای خطرناک» بندر رجایی را رد کرد و افزود کالاهای خطرناک موجود در ترمینال بندر «عمدتاً شامل گازها و مایعات قابل اشتعال، سموم کشاورزی، مواد خورنده مثل اسیدها و بازها و مواد ضدخوردگی» است.
۹ اردیبهشت ۱۴۰۴ ایران میگوید آتشسوزی در بندر رجایی مهار شده است؛ مرگ دستکم ۷۰ نفر تأیید شد