رئیسجمهور ایالات متحده میگوید توافق هستهای با ایران «قبل از اینکه بمبارانی آغاز شود» به دست خواهد آمد.
دونالد ترامپ بامداد دوشنبه هشتم اردیبهشت گفت: «در مورد وضعیت ایران، فکر میکنم خیلی خوب پیش میرویم. فکر میکنم قرار است توافقی حاصل شود».
او در ایالت نیوجرسی به خبرنگاران گفت که توافق به دست میآید و «زود این اتفاق خواهد افتاد».
رئیسجمهور ایالات متحده افزود: «بدون اینکه شروع به بمباران سراسر آنجا کنیم به چیزی خواهیم رسید».
در هفتههای اخیر سه دور مذاکرات هستهای بین ایران و آمریکا برگزار شده و به گفته وزیر خارجه عمان، میانجی مذاکرات، دور بعدی گفتوگوها روز شنبه ۱۳ اردیبهشت ادامه خواهد یافت.
رئیسجمهور ایالات متحده پس از هر سه دور مذاکره از آنها استقبال کرده و همچنین گفته است که عجلهای برای اقدام نظامی علیه ایران ندارد و به نظرش، ایران خواهان گفتوگو است.
آقای ترامپ هشدار داده است که در صورت امتناع تهران از توافق هستهای با آمریکا، ایران بمباران خواهد شد.
در همین حال به گزارش رویترز، چهار دیپلمات اعلام کردند که ایران پیشنهاد داده است روز جمعه آینده دیداری با طرفهای اروپایی توافق هستهای ۲۰۱۵، احتمالاً در رم، برگزار شود؛ مشروط بر اینکه مذاکرات با آمریکا ازسر گرفته شود. هنوز پاسخی از سوی اروپاییها به این پیشنهاد داده نشده است.
این ابتکار پس از ازسرگیری گفتوگوهای ایران و آمریکا در عمان و مذاکرات ایران با روسیه و چین مطرح شده است. مقامهای عمانی اعلام کردهاند که ممکن است دور جدید مذاکرات ایران و آمریکا سوم مه در اروپا برگزار شود، هرچند تصمیم رسمی در این باره اتخاذ نشده است.
نتانیاهو خواستار برچیده شدن برنامه هستهای ایران شد
در همین حال و همزمان با ادامه مذاکرات بین تهران و واشینگتن، نخستوزیر اسرائیل بار دیگر هشدار داد که توافق باید منجر به برچیده شدن برنامه هستهای و غنیسازی اورانیوم ایران شود.
بنیامین نتانیاهو روز یکشنبه در اورشلیم و در کنفرانسی به میزبانی «سندیکای خبری یهود» تاکید کرد که برای اسرائیل فقط توافقی قابل قبول است که در آن، به گفته او، «تمام زیرساختهای برنامه هستهای ایران برچیده شود».
نخستوزیر اسرائیل با بیان اینکه «آنها در غنیسازی بسیار پیشرفت کردهاند و در تلاشاند تا به سمت سلاح بروند»، افزود: «توافق واقعی و موثر توافقی است که ظرفیت ایران در غنیسازی اورانیوم برای سلاحهای هستهای را از بین ببرد».
آقای نتانیاهو افرود: دلیل اینکه ایران سلاح هستهای ندارد «این است که دولتهای من با اقدامات متوالی، آنها را حدود ده سال از جایی که قصد رسیدن به آن را داشتند عقب انداخت».
اسرائیل و قدرتهای غربی از سالها پیش ایران را متهم کردهاند که در تلاش برای دستیابی به سلاح هستهای است. ایران همواره این اتهام را رد کرده و گفته است که برنامه اتمیاش اهداف صلحآمیز دارد.
با این حال، تهران در چند سال اخیر سطح غنیسازی اورانیوم را به ۶۰ درصد رسانده است که تا سطح لازم برای تولید تسلیحات اتمی فاصله چندانی ندارد.
نخستوزیر اسرائیل در اظهارات روز یکشنبه خود گفت: «ده سال پیش آنها فکر میکردند که زرادخانه هستهای خواهند داشت؛ اکنون ندارند. آنها را عقب انداختیم، اما متوقف نشدهاند».
در سالهای اخیر گزارشهایی دربارهٔ حملات اسرائیل به تاسیسات هستهای ایران در مناطق مختلف منتشر شده است؛ اسرائیل عمدتا درباره این موضوع اظهار نظر رسمی نمیکند.
در روزهای اخیر، موسسهٔ علوم و امنیت بینالملل با استناد به تصاویر ماهوارهای گزارش داد که ایران در حال ایجاد یک حصار امنیتی عظیم پیرامون تونلهای تاسیسات هستهای نطنز است؛ با این حال وزیر خارجه ایران این گزارش را رد کرد.
دونالد ترامپ هفتهٔ گذشته در مصاحبه با نشریهٔ آمریکایی «تایم» گزارشها درباره اینکه مانع از حملهٔ اسرائیل به تاسیسات هستهای ایران شده است را رد کرد و گفت: جلوی آنها را نگرفتم، اما اجازه انجام راحت این کار را هم به آنها ندادم، چون فکر میکنم بدون حمله میتوانیم به توافق برسیم.
پیش از آن روزنامه نیویورک تایمز به نقل از منابع خود گزارش داده بود که اسرائیل برای حمله به تاسیسات هستهای ایران در ماه مه (ماه آیندهٔ میلادی) برنامهریزی کرده بود اما آقای ترامپ برای فرصت دادن به مذاکرات، با چنین حملهای مخالفت کرد.
توافق ایران و آژانس برای ادامه گفتوگوهای فنی
خبرگزاری ایسنا گزارش میدهد که روز دوشنبه ماسیمو آپارو، معاون پادمانی آژانس بینالمللی انرژی اتمی، در جریان سفر به تهران با بهروز کمالوندی، معاون امور بینالملل، حقوقی و مجلس سازمان انرژی اتمی ایران دیدار و دربارهٔ موضوعات فنی و پادمانی گفتوگو کرد. بنابر این گزارش، دو طرف بر ادامه مذاکرات و اجرای تفاهمات پیشین توافق کردند.
این سفر در پی تفاهمهای سفر اخیر رافائل گروسی، مدیرکل آژانس، به تهران انجام شد. هیئت آژانس شامگاه دوشنبه تهران را به مقصد وین ترک میکند.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی در گزارشی در ماه فوریه گفت ذخایر اورانیوم غنیشده ایران بهطور قابلتوجهی افزایش یافته و هیچ توجیهی برای افزایش اورانیوم غنیشده با خلوص نزدیک به سطح تسلیحاتی وجود ندارد. ایران میگوید تمامی فعالیت هستهایاش صلحآمیز است.