لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۴ تهران ۰۳:۱۹

نیکاراگوئه، در واکنش به جایزۀ آزادی مطبوعات یونسکو، از این سازمان «خارج می‌شود»


در پی تصمیم یونسکو برای اعطای جایزۀ روز جهانی آزادی مطبوعات به روزنامۀ نیکاراگوئه‌ای «لا پرنسا» که در تبعید فعالیت می‌کند، دولت این کشور اعلام کرد که از این سازمان بین‌المللی خارج می‌شود.

اُدره آزوله، مدیرکل یونسکو، روز یکشنبه ۱۴ اردیبهشت با اعلام این خبر از این اقدام نیکاراگوئه ابراز تأسف و تأکید کرد که این اقدام مردم این کشور را از مزایای همکاری‌های آموزشی و فرهنگی محروم می‌کند.

«لا پرنسا» قدیمی‌ترین روزنامۀ نیکاراگوئه است که به‌دلیل سرکوب‌های شدید دولت دانیل اورتگا از سال ۲۰۲۲ مجبور به ادامۀ فعالیت از خارج کشور شده است.

در سال ۲۰۲۱، پلیس به دفتر این روزنامه در ماناگوآ، پایتخت، یورش برد، تجهیزات آن را مصادره کرد و مدیر مسئول آن، خوان لورنزو هولمان، نیز بازداشت شد.

بعد از آن، دولت نیکاراگوئه ساختمان این روزنامه را به یک مرکز فرهنگی تبدیل کرد.

جایزه جهانی آزادی مطبوعات یونسکو/گی‌یرمو کانو که از سال ۱۹۹۷ توسط یونسکو اعطا می‌شود، به افرادی یا نهادهایی تعلق می‌گیرد که در دفاع از آزادی بیان و مطبوعات تلاش‌های برجسته‌ای داشته‌اند.

روز شنبه اعلام شد که جایزۀ سال ۲۰۲۵، به «لا پرنسا» به‌دلیل پایداری و تعهدش به روزنامه‌نگاری مستقل در مواجهه با تهدیدها و فشارهای شدید اهدا شد.

از زمان بازگشت دانیل اورتگا به قدرت در سال ۲۰۰۷، وضعیت آزادی مطبوعات در نیکاراگوئه به طور مداوم رو به وخامت گذاشته است. براساس گزارش‌های مستقل، از سال ۲۰۱۸، بیش از ۶۰ رسانۀ مستقل تعطیل یا مصادره شده‌اند، بیش از ۲۸۰ روزنامه‌نگار به تبعید رفته‌اند و تعدادی از آن‌ها بازداشت یا ناپدید شده‌اند.

پس از یورش پلیس به دفتر مرکزی روزنامۀ «لا پرنسا»، تمامی کارکنان این روزنامه از نیکاراگوئه خارج شدند و به کشور همسایه، کاستاریکا، پناه بردند و در آن‌جا فعالیت‌های خبری خود را در قالب دیجیتال از سر گرفتند.

سال گذشته فریدم هاوس (خانۀ آزادی) نیکاراگوئه را در فهرست کشورهایی خودکامه قرار داد که مخالفان سیاسی خود در خارج از کشور را نیز هدف تهدید و سرکوب قرار می‌دهند.

نظام سیاسی نیکاراگوئه به‌صورت رسمی جمهوری ریاستی است، اما در عمل به‌دلیل تمرکز قدرت در دست دانیل اورتگا، رئیس‌جمهور، ساختاری اقتدارگرا پیدا کرده است.

اورتگا که از سال ۲۰۰۷ تاکنون قدرت را در دست دارد، با تغییر قانون اساسی، محدودیت دوره‌های ریاست‌جمهوری را لغو کرده و کنترل کامل بر نهادهای کلیدی همچون قوه قضاییه، مجلس و نیروهای امنیتی اعمال کرده است.

انتخابات در نیکاراگوئه به‌شدت مورد انتقاد ناظران بین‌المللی است و اغلب با بازداشت یا حذف رقبای سیاسی همراه بوده است.

نیکاراگوئه در تازه‌ترین فهرست آزادی مطبوعات که ۱۲ اردیبهشت توسط گزارشگران بدون مرز منتشر شد، در بین ۱۸۰ کشور در رتبۀ ۱۷۲ قرار دارد.

نیکاراگوئه در سیاست خارجی خود در یک دهۀ اخیر پیوسته در حال فاصله گرفتن از ایالات متحده و نزدیک‌تر شدن به کشورهایی مانند ایران و چین بوده است.

XS
SM
MD
LG