یادداشتی از سعید پیوندی: ادامه حملات شیمیایی به مدارس دخترانه در چندین استان کشور و انفعال پرسشبرانگیز دستگاههای حکومتی و سخنان ضدونقیض مسئولان درباره این حادثه سبب طرح فرضیههای گوناگونی در شبکههای اجتماعی، رسانهها و افکار عمومی شده است.
اگر ابتدا بیشتر اینگونه تصور میشد که چنین برخوردهایی از سوی گروههای افراطی مذهبی صورت میگیرد که مخالف حضور زنان در آموزش و عرصه عمومی هستند، با گذشت زمان و سکوت و بیعملی حیرتآور دولت و مجلس و دستگاه قضایی، ماجرا به یک پرونده سیاسی رازآلود تمامعیار تبدیل شد.
برای جامعه امروز ایران مسئله نه فقط بر سر مسمومشدن چند هزار دختر دانشآموز که بر سر آسیبدیدن روح و روان میلیونها دختر جوانی است که حس میکنند در حکومت دینی به جرم زنبودن ایمنی ندارند، مورد تهدید قرار میگیرند و از طبیعیترین حقوق انسانی خود محروم میشوند.
کاملِ یادداشت را در لینک زیر بخوانید.
سازمان بازرسی کل هم «ورود کرد»
در ادامه واکنشهای دیرهنگام از طرف مقامات و نهادهای جمهوری اسلامی به مسئله حملات گازی به دختران، ذبیحالله خداییان، رئیس سازمان بازرسی کل کشور، هم اعلام کرد که سازمان مربوطهاش «بر اساس وظایف قانونی» خود در این زمینه اقدام خواهد کرد.
خبرگزاری فارس، نزدیک به سپاه، درباره «آمار دستگیری در این زمینه» از این مقام پرسیده و جواب شنیده است که «هنوز کسی در این زمینه بازداشت نشده است».
سازمان نظام پزشکی حملات گازی را «جنایت ضد بشری» خواند
سازمان نظام پزشکی ایران در بیانیهای که روز سهشنبه منتشر شد حملات گسترده گازی به مدارس دخترانه در ایران را «اقدام سبعانه» و «جنایت ضد بشری» خواند
این سازمان نوشته است: «فاجعه تأسفبار مسمومسازی دانشآموزان، که موجبات نگرانی جامعه به خصوص خانوادههای دانشآموزان را باعث شده است، جنایتی ضد بشری در حق دختران این سرزمین است....»
در ادامه این بیانیه آمده است: «این اقدام سبعانه از سمت هر گروه و جریان و یا سرویسی باشد شدیداً مذموم و محکوم است.»
اعلام جرم علیه سه رسانه و سه چهره سرشناس
دادستان تهران روز سهشنبه اعلام کرد که در ادامه ماجرای حملات با گاز به مدارس و خوابگاهها، از سوی قوه قضاییه «در یک هفته گذشته علیه مدیران مسئول رسانههای هممیهن، رویداد ۲۴ و شرق و همچنین اشخاصی از جمله آذر منصوری، صادق زیباکلام و رضا کیانیان اعلام جرم صورت گرفته و پرونده قضایی در این رابطه تشکیل شده است».
این خبر یک روز پس از آن اعلام میشود که همزمان با بالا گرفتن انتقادها علیه حکومت در مورد حمله با گاز سمی به مدارس و مراکز آموزشی در سراسر کشور، رئیس قوه قضاییه جمهوری اسلامی خواستار «اشد مجازات» برای گویندگان برخی اظهارات در این زمینه شد.
با این حال از اصل ماجرا یعنی حمله با گاز به مدارس بیشتر دخترانه نزدیک به چهار ماه گذشته است، اما مقامات هنوز هیچ توضیح قانعکنندهای به خانوادههای نگران ندادهاند.
با گذشت بیش از پنج ماه و نیم از آغاز اعتراضات سراسری، شامگاه دوشنبه شهر مهاباد شاهد تجمع خیابانی در اعتراض به «حمله با گاز سمی به مدارس و دختران دانشآموز» بود و همزمان شعارهای شبانه ضد حکومتی در چند منطقه تهران از جمله پونک، شهرک اکباتان، شاهین جنوبی، جنتآباد و نارمک طنینانداز شد.
جمعی از مردم در شهر مهاباد شامگاه دوشنبه با برپایی تجمع خیابانی به «حمله با گاز سمی به مدارس و دانشآموزان دختر» اعتراض کردند.
سایت حقوق بشری ههنگاو تصاویری از تجمع اعتراضی معترضان در مهاباد را منتشر کرد که نشان میدهد معترضان با افروختن آتش یکی از خیابانهای مهاباد را بستهاند و اقدام به سردادن شعارهایی چون «مرگ بر دیکتاتور» میکنند.
در تهران نیز شامگاه دوشنبه پانزدهم اسفند ماه جمعی از مردم در منطقه پونک، واقع در غرب تهران، اقدام به سردادن شعارهای شبانه ضد حکومتی کردند. معترضان در پونک همچنین با سردادن شعار «مرگ بر حکومت بچهکش»، «مرگ بر خامنهای، لعنت بر خمینی» و «مرگ بر دیکتاتور» به حملات انجام شده با گاز سمی به مدارس و دختران دانشآموز اعتراض کردند.
گزارش زیر را بخوانید:
کاخ سفید روز دوشنبه ۱۵ اسفند اعلام کرد که تحقیقات در مورد مسمومیتهای سریالی دانشآموزان دختر در ایران میتواند در دستور کار سازمان ملل قرار بگیرد.
بر اساس گزارشها طی سه ماه اخیر صدها مدرسه در شهرهای مختلف ایران هدف حملات با گاز سمی قرار گرفتهاند. یکی از اعضای کمیته حقیقتیاب مجلس شورای اسلامی، شمار مدارس درگیر این ماجرا را ۲۳۰ واحد در ۲۵ استان کشور عنوان کرده و گفته است که بیش از ۵ هزار دانشآموز نیز مسموم شدهاند.
این حملات به دنبال فروکش کردن اعتراضات خیابانی در ایران که اواخر شهریور ماه در واکنش به جان باختن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد تهران شکل گرفت، آغاز شد و موجی از وحشت و نگرانی را در میان خانوادههای ایرانی برانگیخته است.
کارین ژان-پییر، سخنگوی کاخ سفید، با اشاره به کمیته حقیقتیاب سازمان ملل متحد که اوایل آذر ماه در رابطه با سرکوب اعتراضات اخیر در ایران تشکیل شد، اظهار داشت: «اگر این مسمومیتها مربوط به شرکت در اعتراضات باشد، این امر در حیطه وظایف مأموریت کمیته مستقل حقیقتیاب سازمان ملل قرار میگیرد.»
گزارش زیر را بخوانید:
همزمان با ادامه و گسترش حملات با گاز سمی به مدارس و دانشآموزان دختر در دهها شهر ایران، شامگاه دوشنبه پانزدهم اسفند ماه دو خوابگاه دانشجویان دختر دانشگاه علوم پزشکی اصفهان نیز هدف این حملات قرار گرفت.
شوراهای صنفی دانشجویان کشور گزارش داد که «خوابگاه میلاد دانشگاه علوم پزشکی اصفهان ساعاتی پیش مورد حمله» قرار گرفته است.
در گزارش شوراهای صنفی دانشجویان که در ساعاتهای پایانی شامگاه دوشنبه منتشر شد، آمده است که «در حال حاضر دانشجویان از خوابگاه بیرون آمدهاند اما هنوز اطلاع دقیقی از تعداد مسمومین در دست نیست.»
همزمان کانال تلگرامی «دانشجویان متحد» نیز با انتشار تصاویری از دانشجویان دختر خوابگاههای دانشگاه علوم پزشکی اصفهان که در فضای باز و محوطه اطراف این خوابگاهها تجمع کردهاند، از حمله به «دو خوابگاه دختران» این دانشگاه گزارش داد.
گزارش زیر را بخوانید:
سخنگوی کاخ سفید: مسموم کردن دخترانی که در ایران بهدنبال تحصیل هستند اقدامی شرمآور است
سخنگوی کاخ سفید روز دوشنبه در واکنش به حملات گسترده با گاز سمی به مدارس دخترانه در ایران گفت که مسموم کردن دخترانی که در ایران بهدنبال تحصیلات هستند «اقدامی شرمآور است».
کارین ژان پییر که در یک نشست مطبوعاتی با خبرنگاران سخن میگفت، افزود: «مسمومسازی دختران دانشآموز در سرتاسر ایران امری بیرحمانه است».
بر اساس گزارشهای منتشر شده در رسانههای ایران، تاکنون دستکم پنج هزار دانشآموز در جریان این حملات که از سه ماه پیش آغاز شده است، مسموم و برخی از آنها نیز در بیمارستان بستری شدهاند.
یک نماینده مجلس: تاکنون بیش از پنج هزار دانشآموز در ایران مسموم شدهاند
محمدحسن آصفری اعلام کرد که بر اساس گزارشها، تا روز یکشنبه، بیش از پنج هزار دانشآموز دختر و پسر در ۲۵ استان کشور و ۲۳۰ مدرسه دچار مسمومیت شدهاند.
این عضو کمیته حقیقتیاب مجلس در مصاحبه با خبرگزاری ایسنا تصریح کرد این آمار بیشترین مسمومیت مربوط به دختران و کمترین مربوط به پسران بوده است.
او همچنین منشأ این مسمومیتها را انتشار«گازی خاص» عنوان کرد و گفت باید همچنان منتظر نتایج «سمشناسی» از سوی وزارت بهداشت بود.
با گذشت بیش از یک صد روز از آغاز حملات با گاز سمی به مدارس در نقاط مختلف ایران، هنوز گزارش روشن و دقیقی از سوی نهادهای رسمی حکومت ارائه نشده است.
ثبت بیش از «دو هزار و ۴۰۰ مورد» مسمومیت با حملات گازی در مدارس ایران
ارزیابی مجموع گزارشهای منتشر شده در رسانههای ایران حاکی است که در سه ماه گذشته بیش از دو هزار و ۴۰۰ مورد مسمومیت در مدارس ایران به ثبت رسیده است.
بر اساس این گزارشها، بیش از ۱۰۰ مدرسه در این مدت هدف حملات با گاز سمی قرار گرفتهاند، اگرچه شاهدان عینی بر این باورند که آمار حقیقی «بالاتر» از موارد گزارششده است.
تا کنون آمار رسمی دقیقی در رابطه با شمار افراد مسمومشده در مدارس که عمدتاً دختران دانشآموز را هدف گرفته، منتشر نشده است.
وزارت بهداشت جمهوری اسلامی عصر دوشنبه گزارش داد نتایج اولیه بررسی مسمومیت دانشآموزان نشان میدهد که «ماده محرک» به کار رفته در این حملات «استنشاقی است» و «خودش حالت گازی دارد».
پیشتر، محمدرضا هاشمیان، پزشک فوقتخصص بخش مراقبتهای ویژه بیمارستان مسیح دانشوری، تصریح کرده بود گازهایی که برای مسمومیت دانشآموزان استفاده میشود «ترکیبی» است و دسترسی به آنها «برای افراد عادی امکانپذیر نیست».